Dorohoi News Logo

Dorohoi | Întâlnire festivă a Cenaclului EDITOR - FOTO

Lansarea Antologiei 2011 01

Lansarea cărţii CENACLUL EDITOR. ANTOLOGIA ANULUI 2011 (Editura Luceafărul, CCD Botoşani, 2011) a adunat, în cadrul Sălii de Conferinţe „Ştefan cel Mare” a Casei Municipale de Cultură din Dorohoi, un număr de peste 40 de invitaţi, în frunte cu Primarul Municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu. Rod al muncii din ultima jumătate de an a cenacliştilor dorohoieni, cartea reprezintă o fericită sinteză a creaţiei şi criticii literare, aşa cum au prins, ele contur, în cadrul întâlnirilor bisăptămânale ale celor 13 membri ai Cenaclului Editor.

 

Au luat cuvântul, în ordine, directorul Casei de Cultură, Valuţa Murariu,  mentorul cultural al noii generaţii şi al Asociaţiei „Un Ideal”, Nicu Anton, iniţiatorul şi redactorul Antologiei, Ciprian Voloc, primarul Dorin Alexandrescu şi, nu în ultimul rând, exponenţii tinerei generaţii a Cenaclului Editor: Alexandru Kvaşinschi, Cristi Avram, Andreea Tudosă, Diana Dupu, Nicolae Oanea, Ana Maria Gîbu şi Marius Girada.

 

Antologia, însumând 344 de pagini, reprezintă o excelentă carte de vizită a creaţiei literare dorohoiene, la nivelul anului 2011, iar primarul Dorin Alexandrescu a susţinut propunerea cenacliştilor ca, cu prilejul Zilelor Municipiului Dorohoi, din toamnă, să editeze cel puţin 100 de exemplare din această Antologie, pe care să le ofere invitaţilor.

 

În cadrul aceleiaşi activităţi, a fost lansat, oficial, CD-ul unuia dintre foştii membri ai Cenaclului Editor, Alex Mihăescu, intitulat „Amintiri în mişcare”. CD-ul, cuprinzând montaje video care ilustrează activitarea de la Dorohoi, Iaşi şi Bucureşti a tânărului Alex Mihăescu (absolvent al Facultăţii de Filosofie ieşene şi al unui master cu specializarea management cultural, la Bucureşti), a fost apreciat, de către vorbitori (Valuţa Murariu, Nicu Anton, Ciprian Voloc) ca fiind unul antrenant, colorat, bine realizat, din punct de vedere artistic, reflectând, deopotrivă, adolescenţa şi maturitatea lui Alex Mihăescu. S-a subliniat, de asemeni, rolul de pionier cultural pe care l-a jucat Alex Mihăescu la începutul anilor 2000, în Dorohoi, el fiind cel care a deschis, porţile Casei de Cultură, tinerei generaţii. La final, toţi cei prezenţi au primit, gratis, câte un CD personalizat.

 

Spre finalul acţiunii, cenaclistul şi folkistul Alexandru Kvaşinschi a interpretat o compoziţie proprie, în acorduri de chitară, pe versurile poeziei „Iubire ta ca o povară”, de Nicu Anton.

 

Toţi cei prezenţi au ciocnit, în final, un pahar de vin, urmând a se regăsi, într-o formulă parţial modificată, în toamnă, când activitatea Cenaclului Editor se va relua.

 

„Grupul talentelor literare de la Cenaclul Editor va conserva în memoria sa, într-o configuratie proprie, experientele, practicile si evenimentele culturale derulate la Casa Municipală de Cultură Dorohoi. În interiorul acestei configuratii, memoria colectivă va reuni deopotrivă creatiile regăsite si în recenta Antologie, cât si  spatiul simbolic al fiecărei întâlniri, care va marca cu pietre albe evolutia si conversiunea literar-artistică a participantilor”, a nuantat pentru DorohoiNews publicistul Corneliu Drescanu, care nu a putut fi prezent la lansarea acestei carti. (DorohoiNews.ro)


Autor: DorohoiNews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web